Moltes gràcies per la vostra solidaritat infinita

La Fundació Aspasim et vol fer arribar el seu profund agraïment per donar-nos suport davant l’impacte de la COVID-19. Estem commoguts per l’enorme solidaritat que hem rebut. Gràcies a les vostres aportacions i a la incansable energia dels professionals hem frenat  el cop d’una pandèmia que hauria pogut deixar enormes seqüeles a l’entitat i a les persones que en formen part.

Com a retorn a la vostra confiança volem compartir amb vosaltres quin ha estat fins ara l’impacte i la gestió que hem fet a Aspasim respecte del Coronavirus.

Des del 13 de març, quan va començar el confinament, hem parat l’activitat dels tallers ocupacionals i l’acompanyament educatiu per destinar tots els recursos a les 70 persones que viuen les 10 llars de l’entitat. Per cobrir l’acompanyament en aquestes llars durant les 24 hores del dia i durant 7 dies la setmana són necessaris aproximadament 135 professionals en rotació, als quals hem dotat del material sanitari imprescindible per fer una atenció segura. Fins a la primera setmana d’abril, l’Administració pública no ens va enviar cap material sanitari; d’entrada va ser molt insuficient i després només va cobrir necessitats mínimes. Un 70 % dels professionals han estat de baixa, aïllats per símptomes de COVID-19, per ser població de risc o per haver-ne de tenir cura, baixes que Aspasim completarà perquè tothom percebi el 100 % del seu salari. Per cobrir el personal de baixa hem comptat amb personal d’entitats especialitzades en l’atenció a persones amb discapacitat als quals s’ha pagat per hores.

Fins a dia d’avui, hem tingut nou positius: quatre persones asimptomàtiques, cinc que han estat hospitalitzades amb acompanyament permanent d’Aspasim i que ja han rebut l’alta; un professional que va tenir complicacions, va ser hospitalitzat i també ja és a casa, i el senyor Josep Maria Vila, pare d’una de les persones que atenem, membre del Patronat de la Fundació Aspasim, que va morir el passat 5 d’abril. Quan puguem retrobar-nos, l’acomiadarem com la seva infinita humanitat i implicació es mereix.

Cada vegada que s’ha confirmat un positiu, hem fet la desinfecció completa al pis on era la persona afectada. Això ha  suposat una despesa, que, d’entrada, vam haver d’assumir com a entitat i, des de la primera setmana d’abril, ens complementem amb l’Ajuntament de Barcelona.

La gestió de l’impacte del coronavirus ha tingut per ara un sobrecost de 15.000 euros setmanals per a Aspasim. Aquesta despesa arriba quan la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té un deute acumulat de 172.000 euros amb Aspasim, cosa que complica enormement la liquiditat de l’entitat. El deute de la DGAIA es desglossa entre els 132.000 euros d’expedients econòmics, partides relatives a l’acompanyament d’infants amb discapacitat tutelats per la DGAIA que nosaltres cuidem i per als quals no se’ns fa el pagament, i els 40.000 euros de sobreocupació —infants dels quals se’ns ha transferit la cura però no la plaça concertada. Ja el 2015 vam estar en una situació similar amb la DGAIA, que vam denunciar per via legal i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va fallar a favor nostre.

Davant d’aquesta emergència, el 17 de març, vam engegar una campanya de denúncia i captació de fons que ens permetés garantir la cura de les persones que atenem i la protecció sanitària dels nostres professionals. La resposta ha estat aclaparadora: més de 260 persones i organitzacions heu fet aportacions econòmiques i de producte que superen els 65.000 euros. En paral·lel, els principals mitjans de comunicació se n’han fet ressò, i això ha permès sensibilitzar la població i desencallar el pagament de part del deute de l’Administració.

Així doncs, la vostra solidaritat quedarà per sempre a l’ADN de la Fundació Aspasim. Com les persones que atenem, com els professionals que fan la seva feina, vosaltres també sou part dels imprescindibles.

Quan s’acabi el confinament us convidarem a fer una visita a Aspasim en ple funcionament, per conèixer en profunditat el projecte del qual formeu part.

Abans del 30 d’abril, el Departament d’Administració de la Fundació Aspasim contactarà amb totes les persones i organitzacions que han fet donatius per tramitar els certificats de donació. Si encara no ens hem posat en contacte amb vosaltres, escriviu-nos a fundacio@aspasim.com.

De nou, moltes, moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Contactar

Rellena el formulario siguiente y te contactaremos lo antes posible.