Núria Pedrola, “Volem que Embotona’t sigui un altaveu dels valors que promou Aspasim”

Embotona’t arriba a aquest any a la seva segona edició. Després de l’èxit de 2023 el Festival de 2024, que tindrà lloc el 8 de juny, ha estat dissenyat per tornar a ser un proposta d’oci per a un públic familiar, que podrà gaudir de diferents actuacions musicals, així com de moltes altres activitats. A més, i com no podia ser d’una altra manera, manté el propòsit per el qual va ser concebut: convertir-se en gran festa que promogui i sensibilitzi sobre valors com la inclusió, la promoció de la transformació cap un món més amable, l’accessibilitat i la defensa de drets per l’accés a l’oci i la cultura per a tothom. Parlem amb Núria Pedrola, codirectora i ideòloga del Festival, conjuntament amb Anna Seguí, que ens explica com es presenta l’edició d’aquest any.

Quin és l’origen del Festival?

És una idea que ja fa uns quants anys que ens venia rondant, però que no va ser fins els mesos de la post pandèmia quan li vam donar l’empenta definitiva.  Durant l’època del confinament a Aspasim vam preparar diferents activitats a distància com van fer moltes escoles, però a part d’això, inclús quan vam tornar a una certa normalitat,  ens trobàvem amb algunes restriccions que impedien, entre d’altres coses,  que El Boto Màgic pogués actuar presencialment, com portava fent des de feia anys.

Què es podia fer per canviar aquesta situació?

Podíem fer poca cosa, però vam gravar un tutorial traduït al llenguatge dels signes per poder cantar la cançó del Boto Màgic. Amb aquest vídeo, penjat a YouTube, vam decidir que el Dia Mundial de les persones amb discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, volíem  promoure un repte a través de les xarxes socials. Es tractava de que tothom qui volgués i, seguint les “instruccions”, ens envies un vídeo cantant la cançó.

I quina resposta vàreu tenir?

La iniciativa va superar totes les expectatives. Vam rebre moltíssims vídeos d’escoles, grups de musica, famílies… Tot un èxit que, si vols que et digui la veritat, no ens esperàvem. Quan vam veure l’acollida que havia tingut la proposta, vam  tenir molt clar que volíem fer realitat la idea de posar en marxa un Festival on centenars o milers de persones cantessin la nostra cançó.

I així va néixer Embotona’t…

Sí, efectivament. Quan ho vam decidir es començaven a programar de nou actuacions i festivals musicals després dels mesos de la crisi sanitària, però amb molta cura i reticències, ja que els contagis per COVID19 encara estaven molt presents.  Aleshores vam pensar que el millor seria esperar una mica i programar el primer Embotona’t al 2023.

Dit i fet, com valores la primera edició?

Va ser tot un èxit, van assistir-hi 3.500 persones i va ser una jornada inoblidable per a tothom. Vam poder gaudir d’una gran festa familiar amb musica, tallers i diverses activitats. A més vam comptar amb moltíssims col·laboradors i patrocinadors que ens van ajudar a fer realitat allò que havíem somiat anys enrere.

I per què Embotona’t…

El Festival inspira el seu nom en el grup El Botó Màgic, la companyia de compta contes  formada per persones amb discapacitat intel·lectual  que, des de 2016, ha completat més de 250 actuacions per escoles, biblioteques o centres cívics de Catalunya.

Què podem esperar d’aquesta nova edició?

L’essència del Festival segueix sent la mateixa i el que volem és que grans i petits s’ho passi molt bé. Hi ha programades actuacions musicals que tindran lloc en tres escenaris, diferents tallers, food tracks… i alguna sorpresa més. Ara ja ningú ens para, i la idea és repetir cada any l’experiència amb tota la Il·lusió de poder superant-nos en cada nova edició.

Per acabar, més enllà del pur entreteniment, quin propòsit té el Festival?

Com comentava abans, perseguim que Embotona’t faci que tots els assistents puguin gaudir d’un jornada molt especial amb família i amics, però que a més, el Festival actuï com altaveu dels valors que defensa Aspasim com son la inclusió, la promoció d’un món més amable, l’accessibilitat o la defensa de drets per l’accés a l’oci i la cultura per a tothom.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Contactar

Rellena el formulario siguiente y te contactaremos lo antes posible.